Welcome to YuneecPilots.com!

Sign up and join the fastest growing Yuneec drone community.

Brand new q500 4k, gimbal not working

Discussion in 'Q500 4K Help' started by Simplyred, Dec 24, 2015.

Tags:
  1. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Has anyone had issues with the CG03 gimbal? Took delivery of my new quad 2 days ago, updated firmware on the quad and transmitter, then made a few flights, but I can't get the gimbal to tilt from the ST10+. I am a newbie pilot, but do have some IT knowledge.

    I've tried re-binding the quad and camera, no joy. I have power to the camera and a constant green light, plus I can record video.I did try updating the camera firmware, but don't think this worked, as the LED's didn't reflect this. Viewed a couple of videos which suggested once the update files are on the SD card the camera automatically updates once the card is reinserted and the quad is turned on. Hmmm?

    Seen a couple of posts suggesting there are some known issues with some of the cameras? I haven't pressed Yuneec yet just in case I'm being a typical newbie and am missing something basic? But as the gimbal hasn't worked from the get go, my instinct tells me there is an issue with the device.

    Any guidance or suggestions would be greatly appreciated. Happy Holidays!

    <<UPDATE>> hi all, just to provide you with the conclusion to this post, Yuneec have agreed that the camera is probably faulty and are shipping me a new one. I have to say that although it did take me a few tries to get through to Support, they were super helpful and once they were confident I'd tried all the obvious fixes, they had no hesitation in offering a replacement. Thumbs up to Yuneec.
     
    #1 Simplyred, Dec 24, 2015
    Last edited: Jan 8, 2016
  2. wedbster

    Joined:
    Dec 19, 2015
    Messages:
    224
    Likes Received:
    47

    Hi, I'm wondering about so many posting about: "I've bought my new ..., I've have updated"
    Why all have to update their new Hardware at first ?

    My 500 4k was already with the all the latest Firmware.
    And the last what I would do is updateting something before I have tested.

    'Never change a running system'

    Did you test your drone at first, before you update.
    To test the camera with the drone, it do not have to be in the air.

    You can test, if the tilttswitch works in the ST10.
    In the menue you can find a point to test all switches.
     
  3. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    There was a big red sticker included stating that the firmware needed to be upgraded before flying, so I'm simply following the manufacturers instructions! Failing to do that would potentially invalidate the warranty.

    I did turn on the quad before the update to make sure it powered up, the gimbal would not tilt then either, so I figured the update may fix it.

    Can you tell me where on the ST10+ Menu settings the switch testing you refer to can be found, I've looked but can't see anything? The transmitter does beep when the gimbal slider control on the side is moved up and down, but the camera remains unresponsive.

    Thanks in advance.
     
  4. wedbster

    Joined:
    Dec 19, 2015
    Messages:
    224
    Likes Received:
    47
    My big red stickes on the box only shown RTF and all the features.

    look at this video:


    Flight Settings
    called: Hardwaremonitor @11:26
     
  5. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    thanks, all checked and everything is as it should be. I'm pretty certain I must have a circuit board or wiring issue. Time to request a replacement from Yuneec :(
     
  6. Hopsjr

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
     
  7. Hopsjr

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I also have red sticker on box, I believe it is a firmware update if you plan on using the "wizard" hand held controller, I am total newbie here, have not flown my q500 4K yet. Trying to learn as much as I can before first flight , thanks
     
  8. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    The firmware update apparently improves the stability of the quad, it's not just for the Wizard. Quite a few YouTube videos about the benefits of V1.07.

    I'm pretty inexperienced too, but I have to say that in Smart Mode, the quad is incredibly easy to control.

    Happy flying!
     
  9. Hopsjr

    Joined:
    Dec 25, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Thank you, I have been watching some of the You Tube videos, you are correct about V1.07. I think I will fly quad several times out of the box, then install the V1.07 for comparison . Just waiting for some weather, getting nasty here in Oklahoma this weekend. Thanks again, I'm glad this forum exists, awesome information on here
     
  10. gbrandon

    Joined:
    Jan 1, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    2
    This might be a dumb suggestion , but you are using the lever on the top left side of the ST10+ to move the gimbal correct? Its a mechanical control, not controlled from the screen.
     
  11. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Yes I am using the slider on the transmitter. Since the first post, I've also purchased a Wizard remote and after binding that to the quad, all controls work fine except the gimbal tilt. So I'm pretty certain it's a defective camera.
     
  12. wedbster

    Joined:
    Dec 19, 2015
    Messages:
    224
    Likes Received:
    47
    To adjust the tilt the camera uses 3 wires.
    VCC - positive power, GND negative power and PWM for the
    gimbal motor.
    If the cameras works only for video, not for adjusting, it is possible
    the third wire is disconnected.
    The camera itself is only connected with the 4 gum dampers at the gimbal.
    So, if the underside of the gimbal was disconnected from
    its upperside the wires can get damaged cause the wires are very short
    and thin.

    If you have the camera that still need the additional short wire
    to get connected with the copter, check if this one is not broken.

    But all this should not be your problem, when you have a new copter.
     
  13. Simplyred

    Joined:
    Dec 23, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Thanks for the info, my thinking is exactly this, ie that there is a loose or broken connection. I'd be happy to unscrew the covers, but don't want to invalidate the warranty so I've emailed Yuneec asking whether they are happy for me to do this prior to returning the camera.

    I've done some digging around on the web and sadly it does seem this is not unusual, I've found a number of posts in various forums/reviews reporting the same issue.

    And yes, very frustrating seeing that this a brand new bird!
     
  14. Brodee

    Joined:
    Jun 6, 2016
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I have this same issue with one of the q500's I have. Interestingly the tilt function works perfect on the steady grip but just beeps like yours on the bird from the ST10+. This makes me believe it's not an issue with the camera or gimbal but something with the ST10. I have another ST10+ in the mail and will test with it once it arrives.