Hello Fellow Yuneec Pilot!
Join our free Yuneec community and remove this annoying banner!
Sign up

Did my Typhoon H refuse to land?

Joined
Aug 6, 2016
Messages
362
Reaction score
200
Age
33
Location
Mexico
I honestly thought I had my first "My Typhoon H wont land" Experience, a few days ago.

But just as I was reviewing the footage I realized it was just me. Plain and simple pilot error.

The very first thing that came to my mind was the thread by @CraigCam "always the machine, never the operator".

 
  • Like
Reactions: Tuna and zandoli
Joined
Jun 9, 2016
Messages
1,480
Reaction score
1,297
Age
49
Location
UK
Interesting video. Out of interest, how did you capture the ST-16 screen?
 
Joined
Jun 8, 2016
Messages
872
Reaction score
352
Age
70
I am not sure how the Typhoon H knows if the landing gear is down or up. I don't think there is any feedback from the servos. Maybe it is just the switch position. I discovered that it is possible to power up and launch the H (without RealSense) with the LG down but the switch already in the up position. It seems that I had to cycle the LG up and back down once to get it to land.
 
Joined
Dec 29, 2016
Messages
3
Reaction score
0
Age
54
I honestly thought I had my first "My Typhoon H wont land" Experience, a few days ago.

But just as I was reviewing the footage I realized it was just me. Plain and simple pilot error.

The very first thing that came to my mind was the thread by @CraigCam "always the machine, never the operator".

I honestly thought I had my first "My Typhoon H wont land" Experience, a few days ago.

But just as I was reviewing the footage I realized it was just me. Plain and simple pilot error.

The very first thing that came to my mind was the thread by @CraigCam "always the machine, never the operator".

Thanks for sharing g that. Brings up a good point that if we are not completely able to focus on our flight we should not operate our equipment.

Regards
 

CraigCam

Premium Pilot
Joined
Oct 1, 2016
Messages
1,515
Reaction score
647
Age
60
I am not sure how the Typhoon H knows if the landing gear is down or up. I don't think there is any feedback from the servos. Maybe it is just the switch position. I discovered that it is possible to power up and launch the H (without RealSense) with the LG down but the switch already in the up position. It seems that I had to cycle the LG up and back down once to get it to land.
My check list has make sure gear switch is down at launch. It ignores switch position at take off.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 
Joined
Aug 6, 2016
Messages
362
Reaction score
200
Age
33
Location
Mexico
My check list has make sure gear switch is down at launch. It ignores switch position at take off.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Yes I also make sure its down before take off. I guess my confusion may have something to do with the fact that when the auto-landing sequence begins it lowers the gear automatically, so it is possible to leave the switch UP with the gear down after an auto-land; then you have to switch down and have it do nothing, then back up to retract again.
 

New Threads

Members online

Forum statistics

Threads
16,660
Messages
194,222
Members
19,331
Latest member
Grumpy Old Man RC